Header Ads

Πληγες και νευρικο συστημα: Βαλσαμοχορτο ή αλλιως Σπαθοχορτο



 Είναι γνωστό αυτοφυές βότανο από την αρχαιότητα. Συλλέγεται στη Αρκαδία, ορεινή περιοχή, με κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες άριστες για την ποιοτική και ποσοτική σύστασή του, αλλά και για τις βιολογικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τις ανακουφιστικές, προστατευτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί φάρμακο με την σημερινή έννοια του όρου. Όμως, αποτελεί έναν θαυμάσιο φυσικό τρόπο να διατηρεί κανείς ωραία φυσική κατάσταση και λαμπερό δέρμα καθώς και να καταπραΰνει πολλές από τις σημερινές παθήσεις. Προσοχή απαιτείται στην απευθείας έκθεση στον ήλιο, στις εγκύους και στα άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.

Τα συγγράμματα του Γαληνού του Διοσκουρίδη και του Παράκελσου το αναφέρουν ως επουλωτικό πληγών και εγκαυμάτων. Το έλαιο του φυτού χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους αρχαίους Σπαρτιάτες λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του στις ισχιαλγίες, στις πληγές, τους μώλωπες, στα εγκαύματα, στις φλεγμονές και τα πιασίματα. Λέγεται μάλιστα, ότι η ονομασία του ως "σπαθόχορτο" προήλθε από την χρήση του στις πληγές από σπαθιά.

Παρασκευή και δοσολογία:

 Παρασκευάζεται ως έγχυμα στις περιπτώσεις άγχους, νευρικής έντασης, ευερεθιστότητα ή συναισθηματικές διαταραχές που έχουν σχέση με την εμμηνόπαυση ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Το βάμμα το χρησιμοποιούμε για ένα διάστημα περίπου 2 μηνών σε περιπτώσεις μακροχρόνιας νευρικής έντασης που οδηγεί σε εξάντληση και κατάθλιψη. Στα παιδιά που βρέχουν  το κρεβάτι τους μπορούμε να δώσουμε 5-10 σταγόνες το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.