Header Ads

Ruscus Aculeatus - Για φλεβικές ασθένειες και φλεβική ανεπάρκεια


Ρούσκος (Ruscus Aculeatus)
Οικογένεια: Asparagaceae, Γένος: Ruscus

Ιστορία
Ο Ρούσκος (Butcher's Broom) ή Λαγομηλιά ή Κρυφός Έρωτας είναι ένας αειθαλής θάμνος της οικογένειας των Λιλιειδών (Liliaceae), που συναντάται σε ορεινά δάση και πετρώδεις τόπους στις μεσογειακές περιοχές και είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία.

Κατά την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν το βότανο για τη θεραπεία της υδρωπικίας και για προβλήματα του ουροποιητικού. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως καθαρτικό και διουρητικό, ενώ πολύ αργότερα ο βοτανολόγος Nicholas Culpeper πρότεινε ένα κατάπλασμα από τους καρπούς και τα φύλλα του για το δέσιμο των σπασμένων οστών. Στην ευρωπαϊκή παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιούσαν τα υπέργεια τμήματα αλλά και τη ρίζα του φυτού ως διουρητικά και καθαρτικά.

Κατά τον Μεσαίωνα οι νεαροί βλαστοί του Ρούσκου ήταν βρώσιμοι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, ενώ οι χασάπηδες στην Αγγλία έφτιαχναν σκούπες από τα ξερά κλαδιά του για να καθαρίσουν τα υπολείμματα από τα σφάγια και από εκεί προέρχεται και η αγγλική ονομασία του φυτού, " Butcher's Broom" (η σκούπα του χασάπη).

Επιστημονικές έρευνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 έδειξαν ότι το εκχύλισμα Ρούσκου θα μπορούσε να προκαλέσει αγγειοσύσπαση και ως εκ τούτου να είναι χρήσιμο στη θεραπεία ασθενειών του κυκλοφορικού. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των βοτάνων ως θεραπευτικά φυτά, στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1970 επαναβεβαίωσε τη θέση αυτή.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Ο Ρούσκος περιέχει γλυκοζίτες, φλαβονοειδή και σαπωνίνες, την νεορουσκογενίνη και την ρουσκογενίνη, ουσίες που αποτελούν το ενεργό συστατικό σε πολλά προϊόντα και τοπικές θεραπευτικές αλοιφές για φλεβικές ασθένειες και φλεβική ανεπάρκεια, όπως φλεβίτιδα και αιμορροΐδες.
Αλλά και σε μορφή αφεψήματος θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στους κιρσούς, στις φλεβίτιδες και τις αιμορροΐδες. Έχει την ιδιότητα να μειώνει τη συγκέντρωση του αίματος στα πόδια και ασκεί προστατευτικές ιδιότητες επί των τριχοειδών αγγείων. Ιδιαίτερα η ρίζα του συνιστάται σαν διουρητική, αντιπυρετική, αγγειοσυσταλτική και καθαρτική, ενώ έχει καταταχτεί επίσημα από τη γερμανική Επιτροπή Ε ως το ιδανικό βότανο για την θεραπεία των αιμορροΐδων.
Επιπλέον, έχει αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει το πρήξιμο και τα οιδήματα. Χαλαρώνει, αναζωογονεί και ανακουφίζει τα πόδια. Προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς και χαλαρώνει τους μύες. Ενώ θεωρείται ιδανικό για την περιποίηση των ματιών και για την ανακούφιση από πρηξίματα και μαύρους κύκλους και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα.
Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τη χρήση του δεν έχουν αναφερθεί. Μολονότι δεν έχουν αναφερθεί δυσμενείς παρενέργειες δεν συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από υψηλή πίεση του αίματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.